Bellaire Residence
       
     
IMG_1246.png
       
     
 The new windows are Marvin, with extra thin mullions in a horizontal orientation.  We enlarged the existing window and added a new window on the side wall to bring in light from two exposures.
       
     
3.jpg
       
     
 The hutch feels like furniture but is built-in with hardwired outlets and Hafele puck lights under the uppers. 
       
     
 The Pantry was carved out from a storage area in the existing garage. 
       
     
 Next to the washer/dryer in the Laundry is a stainless mop sink meant for pet bathing. 
       
     
 The light from the new Kitchen windows reach into the Living area, brightening both spaces. 
       
     
 New french doors with matching sidelights were installed in the Living Room. They are wider and taller than the previous and bring in more light to the space.  The existing fireplace was dressed up with fresh paint and hearth treatment and new baseboards and door trim were added throughout the house. 
       
     
 The new built-in bookcase in the Dining Room helps to define the space and keep it from feeling like a passageway. 
       
     
 The new bookcase was designed to create more of a separation between the Entry and the Dining Room.  The shelves open on both sides on the top left keep the sight lines clear and the Entry from feeling too closed in. 
       
     
10.jpg
       
     
 Additional bookcases were built-in and in the process, the wall between Dining and Living was built out to create a more substantial profile.
       
     
 New Plan
       
     
 Existing Plan
       
     
Bellaire Residence
       
     
Bellaire Residence

The kitchen was the main focus of this remodel project.  The aim was to bring light in and open up what was a dark cave of a small and outdated existing kitchen.  We achieved this with large new windows cutting around the corner and extending the kitchen into the directly adjacent, previously unused area.

IMG_1246.png
       
     
 The new windows are Marvin, with extra thin mullions in a horizontal orientation.  We enlarged the existing window and added a new window on the side wall to bring in light from two exposures.
       
     

The new windows are Marvin, with extra thin mullions in a horizontal orientation.  We enlarged the existing window and added a new window on the side wall to bring in light from two exposures.

3.jpg
       
     
 The hutch feels like furniture but is built-in with hardwired outlets and Hafele puck lights under the uppers. 
       
     

The hutch feels like furniture but is built-in with hardwired outlets and Hafele puck lights under the uppers. 

 The Pantry was carved out from a storage area in the existing garage. 
       
     

The Pantry was carved out from a storage area in the existing garage. 

 Next to the washer/dryer in the Laundry is a stainless mop sink meant for pet bathing. 
       
     

Next to the washer/dryer in the Laundry is a stainless mop sink meant for pet bathing. 

 The light from the new Kitchen windows reach into the Living area, brightening both spaces. 
       
     

The light from the new Kitchen windows reach into the Living area, brightening both spaces. 

 New french doors with matching sidelights were installed in the Living Room. They are wider and taller than the previous and bring in more light to the space.  The existing fireplace was dressed up with fresh paint and hearth treatment and new baseboards and door trim were added throughout the house. 
       
     

New french doors with matching sidelights were installed in the Living Room. They are wider and taller than the previous and bring in more light to the space.  The existing fireplace was dressed up with fresh paint and hearth treatment and new baseboards and door trim were added throughout the house. 

 The new built-in bookcase in the Dining Room helps to define the space and keep it from feeling like a passageway. 
       
     

The new built-in bookcase in the Dining Room helps to define the space and keep it from feeling like a passageway. 

 The new bookcase was designed to create more of a separation between the Entry and the Dining Room.  The shelves open on both sides on the top left keep the sight lines clear and the Entry from feeling too closed in. 
       
     

The new bookcase was designed to create more of a separation between the Entry and the Dining Room.  The shelves open on both sides on the top left keep the sight lines clear and the Entry from feeling too closed in. 

10.jpg
       
     
 Additional bookcases were built-in and in the process, the wall between Dining and Living was built out to create a more substantial profile.
       
     

Additional bookcases were built-in and in the process, the wall between Dining and Living was built out to create a more substantial profile.

 New Plan
       
     

New Plan

 Existing Plan
       
     

Existing Plan